روشهای سودمند و سازگار با محیط زیست برای مدیریت کود گاو شیری (چهارم)
روشهای سودمند و سازگار با محیط زیست برای مدیریت کود گاو شیری (چهارم)
گزارش رسمی شورای ملی راهبری امور زیستمحیطی در صنعت دامپروری شیری ایالات متحده
ویراستاران: کریستن هیوز (Kristen Hughes)، مؤسسهی حفظ پایدار محیط زیست و ان س. ویلکی (Ann C. Willkie)، دانشگاه فلوریدا
برچسب: کود و پساب
متن اصلی:
۳. استفاده از شیلنگهای پشت تراکتوری
مزایای عملیاتی: با استفاده از شیلنگهای پشت تراکتوری، پساب لاگون دامداری شیری به عنوان یک کود غنی ارگانیک به محض پخش شدن بر سطح خاک مزارع زراعی، جذب بافت خاک میگردد و در نتیجه، نیاز به عملیات خاکورزی را پیش از مرحلهی کوددهی از میان میبرد. جذب بلافاصلهی کود به خاک مزرعه از هدر رفتن ازت جلوگیری میکند، کیفیت خاک مزرعه را بالا میبرد، هرزآب را کاهش میدهد و تا حد خیلی زیادی جلوی انتشار بوی نامطبوع ناشی از کودپاشی را میگیرد.
مقیاس دامداری و موقعیت جغرافیایی آن: استفاده از شیلنگ پشت تراکتوری برای هر سایز دامداری در مناطقی که به طور ادواری مزراع کشاورزی را کودپاشی میکنند، مناسب است.
پخش کردن کود مایع با استفاده از شیلنگ پشت تراکتوری در سطح مزارع توسط گاوداریهای شیری واقع در منطقهی باختر میانه و سواحل شرقی ایالات متحده رواج دارد. این گاوداریها از این سیستم ارزان به جای تانکرهای سنگین کودپاش استفاده میکنند. در این سیستم، یک پمپ آبیاری، کود مایع یا همان پساب لاگون گاوداری را به شیلنگ نرمی منتقل میکند که به یک تراکتور وصل شده است. تراکتور این شیلنگ و مالبند خاکورزی را در سطح مزرعه به دنبال خود میکشد و باعث میشود که خاکورزی و کودپاشی به شکل کاملاً همزمان صورت بپذیرد.
به زعم اسکات پاتر (Scott Potter)، پیمانکار کودپاشی مزارع در ایالت نیویورک، بسیاری از گاوداران زمیندار، روش کودپاشی با استفاده از شیلنگ پشت تراکتوری را به سایر روشها ترجیح میدهند زیرا با این روش، کود بلافاصله در بافت خاک جذب میشود. به این ترتیب، علاوه بر این که ازت کود به جای آزاد شدن در هوای اطراف، جذب خاک مزرعه میگردد و ارزش مغذی کود را بالا میبرد، بوی نامطبوع کمتری هم در محیط مزرعه منتشر میسازد.
۹ سال است که دامداری شیری فیسِندان (Fessendon) در حومهی شهر کینگز فِری (Kings Ferry) در ایالت نیویورک که دارای ۶۵۰ رأس دام دوشا از نژاد هلشتاین است با استفاده از خدمات پاتر، ۱۵۰ جریب زمین زراعی خود را به روش شیلنگ پشت تراکتوری کودپاشی میکند. از دیدگاه مدیران این گاوداری، هزینهی اجارهی مالبند کودپاشی به مراتب کمتر از هزینهی تانکر و کِشندههای مدرن کودپاش است، ضمن آن که شیلنگ پشت تراکتوری، عملیات کودپاشی را بهتر و سریعتر انجام میدهد و باعث فشرده شدن خاک مزرعه نیز نمیگردد. پاتر در ادامه توضیح میدهد که تانکرهای کودپاش به ۳ تا ۴ نفر نیروی انسانی احتیاج دارند و اگر همهی شرایط مهیا باشد، میتوانند در هر دقیقه حدود ۱۹۰۰ لیتر کود مایع را در سطح مزرعه پخش کنند. این در حالی است که در تنها یک نفر میتواند با سرعت دو برابر و بدون وقفه با سیستم شیلنگ پشت تراکتوری کار کودپاشی زمین زراعی را به انجام برساند.
اِد لارسون (Ed Larson)، مدیر گاوداری لارسون اِیکِرز (Larson Acres) در حوالی شهر اِوانز ویل (Evansville) در ایالت ویسکانسین آمریکا که دارای ۱۴۰۰ رأس هلشتاین دوشاست، در چند سال نخست که گلهی دوشای آن حداکثر به ۸۰۰ رأس میرسید برای کودپاشی اراضی همجوار دامداری با استفاده از این روش، کودپاش پشت تراکتوری را اجاره میکرد، اما با افزایش تعداد دام دوشای گله به عدد کنونی تصمیم به خریداری ادوات لازم برای اتصال به یکی از تراکتورهای دامداری گرفت. به عقیدهی آقای لارسون، استفاده از شیلنگ پشت تراکتوری سادهترین و مقرون به صرفهترین روش برای پخش کردن آب لاگون گاوداری به عنوان کود در سطح زمین کشاورزی است، اما توجه ما را در عین حال به این نکته جلب میکند که به دلیل نزدیکی زمین کشاورزی به محل گاوداری (شعاع ۵ کیلومتری)، این روش برای وی قابل اجراست. بزرگترین مزایای این روش برای آقای لارسون عبارت بودهاند از کاهش انتشار بوی نامطبوع، کاهش فشردگی خاک مزرعه، و جذب سریع کود در زمین. به بیان وی، «با استفاده از شیلنگ پشت تراکتوری، ما میتوانیم آب لاگون را به زمین کشاورزی خود تزریق کنیم، جلوی بوی بد کودپاشی را بگیریم، و همسایههایمان را خوشحال کنیم».
جلب رضایت همسایگان برای دامداری فیسِندان در ایالت نیویورک نیز حائز اهمیت زیادی است. به بیان مدیر این دامداری، «ما توانستهایم با استفاده از شیلنگ پشت تراکتوری برای نخستین بار زمینهایی را کود بپاشیم که فاصلهی کمی با همسایههای غیر گاودار ما دارند بدون آن که هیچ بوی نامطبوعی برای آنان ایجاد مزاحمت کند. بلکه بر عکس همسایههای ما از این روش ابراز رضایت کردهاند و از وضعیت جدید خوشحالاند». به زعم وی، اگر گاوداران بیشتری به این روش کودپاشی روی بیاورند، نگرانی و نارضایتیهای عمومی از بوی نامطبوع ناشی از آب لاگونِ مورد استفاده از اراضی کشاورزی به شدت کمتر خواهد شد.