روش‌های سودمند و سازگار با محیط زیست برای مدیریت کود گاو شیری (بخش سوم)

۲۹ فروردین ۱۴۰۳ | 9:10

روش‌های سودمند و سازگار با محیط زیست برای مدیریت کود گاو شیری (بخش سوم)

گزارش رسمی شورای ملی راهبری امور زیست‌محیطی در صنعت دامپروری شیری ایالات متحده

ویراستاران: کریستن هیوز (Kristen Hughes)، مؤسسه‌ی حفظ پایدار محیط زیست و ان س. ویلکی (Ann C. Willkie)، دانشگاه فلوریدا

برچسب: کود و پساب

 

تزریق گام به گام آب لاگون دامداری به شبکه‌ی آبیاری مزرعه

مزایای عملیاتی: آن دسته از گاوداران آمریکایی که این روش را در آبیاری اراضی زراعی خود به کار بسته‌اند، ضمن آن که به کلی از خرید کود شیمیایی بی‌نیاز شده یا نیازشان به خرید کود به شدت کاهش یافته، موفق شده‌اند که از آلودگی سفره‌های آب زیرزمینی نیز جلوگیری کنند.

مقیاس دامداری و موقعیت جغرافیایی آن: این روش صرف نظر از بزرگی یا کوچکی گله، برای تمام دامداری‌هایی که از آب لاگون خود در شبکه‌ی آبیاری مزارع همجوار بهره می‌جویند مناسب است.

دامداران شیری در دره‌ی مرکزی کالیفرنیا با استفاده از این روش مبتکرانه ضمن جلوگیری از آلوده شدن منابع آب زیرزمینی، به عملکرد بالای محصول زراعی و صرفه‌جویی بسیار زیادی در هزینه‌ی خرید کودهای شیمیایی دست یافته‌اند. در این روش، جذب ازت موجود در آب لاگون به وسیله‌ی محصول زراعی به حداکثر ممکن می‌رسد و امکان نشت آن به سفره‌های آب زیرزمینی بسیار محدود می‌گردد. در یک تحقیق پنج ساله روی دامداری‌های شیری منطقه‌ی مذکور که کمابیش همه‌ی نیازهای غذایی محصولات زراعی خود را با این روش تأمین می‌کردند، معلوم شد که غلظت نیترات آبهای زیرزمینی منطقه که خاک شنی دارد و سطح آبهای زیرزمینی در آن بالاست، طی مدت مزبور بالغ بر ۵۰ درصد کاهش یافته بوده است.

اراضی زراعی واقع در دره‌ی مرکزی کالیفرنیا در فصل تابستان عموماً هر ۷ تا ۱۰ روز یک بار آبیاری می‌شوند. در این روش، ابتدا تعیین می‌کنند که محصول زراعی بر حسب مرحله‌ی رشد به چه مقدار ازت نیازمند است و سپس، تنها آن مقدار از آب لاگون دامداری را به شبکه‌ی آبیاری مزرعه تزریق می‌کنند که نیاز محصول را به این عنصر شیمیایی از نوبت فعلی آبیاری تا نوبت بعد تأمین کند.

دامدارانی که از این روش استفاده می‌کنند بر سر لوله‌ی انتقال آب لاگون، شیر تنظیم جریان نصب کرده‌اند تا بتوانند حجم آبی را که از لاگون به شبکه‌ی آبیاری منتقل می‌شود به دقت تنظیم نمایند. در روزی که نوبت آبیاری مزرعه فرا می‌رسد با استفاده از یک کیت بسیار ساده، غلظت نیتروژن آب لاگون را اندازه می‌گیرند. میزان جریانی را که نیتروژن مورد نیاز گیاه را تأمین کند بر مبنای غلظت نیتروژن آب لاگون و مدت زمان پیش‌بینی شده برای آبیاری محاسبه می‌کنند. این محاسبه با استفاده از نرم‌افزار کامپیوتری یا یک جدول از پیش چاپ شده صورت می‌پذیرد.

پس از پایان عملیات آبیاری در هر نوبت، حجم آبی را که از لاگون به شبکه‌ی آبیاری تزریق شد در یک برنامه‌ی اِکسِل وارد می‌کنند که میزان نیتروژن تزریق شده به مزرعه را محاسبه و میزان نیتروژن مورد نیاز در نوبت بعدی آبیاری را پیش‌بینی می‌نماید.

تنظیم میزان ازت تزریق شده به شبکه‌ی آبیاری به این روش تا حدی موفقیت آمیز بوده که بدون افت عملکرد محصول زراعی، بسیاری از این دامداران را کمابیش به طور کامل از خرید کود شیمیایی بی‌نیاز ساخته است.

جِف اِستروم (Jeff Strom)، مدیر دامداری‌های کلاوس (Clauss Dairy Farms) در ناحیه‌ی هیلمار (Hilmar) ایالت کالیفرنیا (یک مجتمع دامپروری متشکل از سه دامداری که روی هم ۴۰۰۰ رأس گاو جرزی را می‌دوشد) در طول پنج سال گذشته برای تولید ذرت علوفه‌ای صرفاً از آب لاگون‌ بهره برده است. به گفته‌ی وی، این مجتمع هر سال به ازای هر جریب زمین زراعی معادل ۸۰ دلار در خرید کود شیمیایی برای مزارع ذرت و علوفه صرفه‌جویی می‌کند. این مجتمع که ۵۰۰ جریب زمین زراعی دارد به این ترتیب سالانه ۴۰ هزار دلار در هزینه‌های کشاورزی خود صرفه‌جویی می‌کند بدون آن که عملکرد این مزارع لطمه‌ای دیده باشد. به باور استروم، استفاده‌ی هوشمندانه از آب لاگون هم به نفع دامدار است و هم سفره‌های آب زیرزمینی را در برابر آلودگی شیمیایی محافظت می‌نماید.

اندازه‌گیری مواد مغذی آب لاگون با تست فوری ازت در محل

 

سایر دامداران همین منطقه نیز اذعان می‌کنند که به مدد روش مزبور به ازای هر جریب از اراضی زراعی خود به دلیل بی‌نیازی از خرید کود شیمیایی بین ۶۰ تا ۱۰۰ دلار صرفه‌جویی می‌کنند. به زعم جف استروم، از لحاظ زمان مورد نیاز برای مدیریت این سیستم نیز «پس از راه‌اندازی سیستم مذکور، زمان مورد نیاز برای مدیریت آن بیشتر از زمانی نیست که باید برای سفارش خرید و تحویل و جابجایی کود شیمیایی صرف کرد. ضمن آن که حتی اگر این روش وقت بیشتری نیز می‌طلبید، کاملاً ارزش‌اش را داشت چون این روش هزینه‌های جاری گاوداری را پایین می‌آورد و محیط زیست را نیز در برابر آلودگی حفظ می‌کند».