از افزایش سلول های سوماتیکی شیر در فصل بهار جلوگیری کنید

۲۹ خرداد ۱۴۰۲ | 10:59

از افزایش سلول های سوماتیکی شیر در فصل بهار جلوگیری کنید

نویسنده: تیلور لیچ Taylor Leach

منبع: نشریه Dairy Herd Management

برچسب: آسایش دام، بهداشت و سلامت دام

 

درست است که ماههای فروردین و اردیبهشت نویدبخش سرسبزی و روییدن گلهای بهاری‌اند ولی اتفاقاْ در خلال همین ماههاست که احتمال بروز ورم پستان و افزایش ناگهانی آمار سلول‌های سوماتیکی در گله‌های دوشا نیز بیشتر می‌شود.

رطوبت نسبی هوا و بالا رفتن تدریجی دما در فصل بهار شرایط بسیار مساعدی را برای رشد باکتری‌ها و آسیب رساندن به کیفیت شیر فراهم می‌کنند. دامداران و مدیران گله باید برای پیشگیری از این بحران بهاره، بر اموری نظیر آسایش دام، تمیزی اندام و جایگاه دام و رعایت دقیق اصول شیردوشی متمرکز گردند.

 

آسایش دام بستر جایگاه را خشک و تمیز نگه دارید! در طول فصل پربارش، برای مدیریت بهاربند وقت بیشتری صرف کنید. هر نوع ماده‌ی ارگانیک مرطوب و کود خیس گاو را به طور منظم از سطح بهاربند پاک کنید و پوشش خشک و تازه روی سطح بستر بریزید. پوشش‌های ضخیم بستر دام که دیر به دیر عوض شوند بدتر از پوشش‌های نازکی هستند که هر روز عوض می‌شوند. در دامداری‌هایی که از کود خشک یا سایر مواد ارگانیک برای پوشش بستر استفاده می‌گردد، باید در شرایط بارندگی طولانی به تعویض روزانه‌ی آن مواد اولویت داد.

 

پاکیزگی دام بعد از ورود دام دوشا به سالن شیردوشی، تمیزی اندام گاوها را در یک نظر ارزیابی کنید. آیا سیستم پستانی همه‌ی آنها تمیز است و تکه‌های کود به آنها نچسبیده؟ در مورد پاک کردن بقایای کود و پوشش بستر از پستان تک‌تک گاوها قبل از شیردوشی وسواس به خرج دهید و از رگ‌زنی دقیق آنها غافل نشوید.

 

اگرچه خیلی وقتها گاودار وسوسه می‌شود که برای صرفه‌جویی در وقت و کم کردن زحمت کارگران شیردوشی از خیر رگ‌زنی بگذرد، نباید فراموش کنیم که رگ‌زنی فواید فراوانی برای دام پوشا و در نهایت برای اقتصاد گله دارد. برای کاستن از میزان سلول‌های سوماتیکی شیر و نظارت بر وضعیت ورم پستان در گله‌ی دوشای خود، تک‌تک گاوهایی را که وارد سالن شیردوشی شده‌اند دست کم سه تا پنج بار رگ‌زنی کنید.

 

پروتکل شیردوشی- قبل از وصل کردن خرچنگی، باید حتماً فرصت بدهید تا محلول ضدعفونی سرپستانک (محلول پری دیپ) دست کم به مدت ۲۰ ثانیه سر تا ته هر سرپستانکی را آغشته نگه دارد. حوله‌ی خشک و تمیز که هر روز شسته و ضدعفونی شود بهترین وسیله برای انجام این کار است. پس از اتمام دوشش و جداسازی خرچنگی از سیستم پستانی هم باید با حوصله‌ی زیاد، سر تا پای تمام سرپستانک‌ها را با محلول دیگری که مخصوص مرحله‌ی مابعد شیردوشی (محلول پست دیپ) است، ضدعفونی کرد.

 

گذشته از این، بسیار مهم است که خیال‌مان از درست کار کردن دستگاه شیردوشی و تمام تجهیزات جانبی‌اش آسوده باشد. عملکرد دستگاه شیردوشی خود را طبق پروتکل استاندارد به طور ادواری بازرسی کنید و از سرویس منظم دستگاه شیردوشی خود را غافل نشوید. قطعات لاستیکی دستگاه را طبق جدول زمانی توصیه شده از جانب شرکت سازنده تعویض کنید و مراقب باشید که سیستم شستشوی مرکزی دستگاه درست و دقیق عمل می‌کند.